Corporate storytelling: Waarom werken verhalen?

Heb je je ooit afgevraagd waarom we zo graag naar verhalen luisteren? Of het nu gaat om luisteren naar je grootouders die over hun kindertijd praten, of verdwalen in een goed boek, verhalen hebben een manier om onze verbeelding en emoties vast te leggen.

Iedere dag vertellen en horen we verhalen. Het ene verhaal is inspirerend. Het andere is emotioneel, of verontrustend. Verhalen doen iets met mensen en helpen mensen om zich in te leven of om iets te begrijpen. Maar wat doet een verhaal eigenlijk voor je merk? En hoe creëer je een verhaal wat raakt?

Van het hoofd naar het hart.

Verhalen werken zo goed omdat ze ons op een manier aanspreken die andere vormen van communicatie niet kunnen evenaren. Een verhaal brengt ons van het hoofd naar het hart. Ze activeren onze emoties en onze verbeelding en creëren zo een band tussen de verteller en de luisteraar. Hierdoor onthouden we de boodschap simpelweg beter en voelen we ons betrokken bij het verhaal. Want hoewel ratio essentieel is om verhalen te begrijpen, veranderen mensen hun gedrag pas écht als je de emotie raakt.

De kracht van merkverhalen

Merken die verhalen vertellen worden over het algemeen gezien als inspirerender en waardevoller. Wanneer een merk een verhaal vertelt dat aansluit bij de waarden en de emoties van zijn doelgroep, kan het een sterke band creëren die veel dieper gaat dan alleen een product of dienst. Het verhaal helpt het merk zich te onderscheiden van andere merken en maakt een blijvende indruk op mensen. En dat betaalt zich op de langere termijn terug.


Universele structuur van verhalen. 

Maar hoe creëer je een goed verhaal voor je merk? Alle verhalen in de wereld hebben een universele structuur. Kijk maar naar Disney. Er is altijd een hoofdpersoon die een doel heeft. Die hoofdpersoon heeft bepaalde krachten en kwaliteiten in zich waarmee hij of zij het doel kan behalen. Maar om daar te komen is er altijd een barrière, vijand of tegenstander. De combinatie van deze elementen vormt de basis van een verhaal wat raakt.


Verbind vanuit identiteit en waarden

Het creëren van een sterk verhaal start met weten wie je bent als merk en waartoe je beweegt. Alleen dan is een verhaal geloofwaardig en van waarde voor je merk. Jij als merk bent de hoofdrolspeler met een doel. Daar gaat het over. En tegenwoordig gaat dat doel van merken verder dan alleen winst maken. Het gaat om een verschil te maken en een positieve impact te hebben op de wereld.


Maak je merk relevant 

Echter is een verhaal pas écht van betekenis als het ook resoneert met ontvanger. Dus weet wie je doelgroep en wat belangrijk voor hun is. Wat is het probleem wat opgelost moet worden? En welke rol speelt het merk daarin? Alleen door te weten wat er speelt kan de doelgroep op een emotionele manier geraakt worden. Pas dan zal het verhaal van betekenis zijn. 


Lang verhaal kort.

Mensen reageren beter op emotionele verhalen dan rationele feiten. Want zo werkt de mens nou eenmaal. Tijden mogen misschien veranderd zijn, maar de wijze waarop onze hersenen werken is nog altijd gelijk. Door de structuur van sterke verhalen te begrijpen en te respecten, kun je als een diepe band creëren en een blijvende indruk achterlaten. Zo creëer je een hogere betrokkenheid. Om klanten, investeerders of medewerkers te overtuigen en mee te nemen.

Made by Studio Soaked
Snelle communicatie? Daar houd ik ook van!