Stel je voor, je staat op een kruispunt en moet een beslissing nemen over de richting die je op wilt gaan. Je hebt een kaart in je handen, maar geen duidelijke aanwijzingen over waar je heen moet. Hoe zou je dan verder gaan?
Veel merken hebben een plan, maar ontbreken een strategie. Een plan beschrijft de stappen en actiepunten, maar zonder een duidelijke merkstrategie is het moeilijk om te bepalen of je op de juiste weg bent. En of je naar links of rechts moet. Het ontbreken van een heldere merkstrategie is de voornaamste reden waarom merken in de vergetelheid raken en falen. Terwijl anderen succesvol en van betekenis zijn.
Een merkstrategie is als een kompas voor je merk. Het geeft richting en houvast voor de weg die je op wilt gaan. Wat er ook gebeurd, uitgaan van je eigen kracht. Het maakt duidelijk wie je bent, waar je voor staat en waarom klanten voor jou kiezen. Het verbindt klanten en medewerkers met je merk en zorgt ervoor dat je altijd op koers blijft. Zodat je gezamenlijk toe kan werken naar dat ideaal.
Een andere reden dat merken falen: onvermogen om mee te veranderen met de tijd. De maatschappij, markt en klantwensen veranderen continu. Merken moeten daarop inspelen om relevant te blijven en van betekenis te blijven zijn. Zonder inzicht in de markt en de flexibiliteit om daar mee om te gaan, loop je het risico achterhaald te raken.
Zojuist had ik het over dat de merkstrategie als kompas dient. De wijzer van het kompas vertrekt altijd vanuit een vast punt. Dat punt, die kern, blijft staan. Daarin zit je houvast. Laat je vanuit dat vertrekpunt leiden door de markt. Zo blijf je flexibel. Omdat die wijzer van dat kompas altijd vertrekt vanuit dezelfde kern, blijf je wat er ook gebeurd, trouw aan je eigen kracht. Zo blijf je op koers.
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat succes niet van de ene op de andere dag komt. Het vergt consistentie en commitment om een betekenisvol en succesvol merk op te bouwen.