Merkpositionering. Het is een bekende term. Maar wat betekent het eigenlijk voor ons mensen? En hoe werkt het? Simpel gezegd, merkpositionering is hoe een merk wordt waargenomen in de geest van mensen. Het is de unieke plek die het merk bezet in de markt en de waarden en voordelen die het aan zijn klanten belooft te bieden. Wat maakt dit merk uniek en kenmerkend?
Denk er zo over na, elk merk is als een persoon met zijn eigen unieke persoonlijkheid, waarden en eigenschappen. Net zoals je iemand associeert met vriendelijk, betrouwbaar of zelfverzekerd zijn, kun je merken ook associëren met vergelijkbare kenmerken. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan Nike als gedurfd, energiek en motiverend, terwijl je McDonald's zou kunnen associëren met snel, gemakkelijk en betaalbaar.
Al deze percepties en aannames die we hebben van merken zijn gecreëerd door merken zelf. Door een consistente merkbeleving en communicatie vanuit een heldere positionering. Het doel van merkpositionering is het creëren van een sterk en uniek merkimago in de hoofden van mensen. Zodat mensen zich met het merk kunnen identificeren. En ze het merk associëren met kwaliteiten en voordelen. Om als merk verkozen te worden boven anderen.
Net als dat mensen ergens voor staan, staan sterke merken ook ergens voor. Een sterke visie waarin mensen kunnen geloven. Een helder karakter waar mensen zich mee kunnen identificeren. En een duidelijke rol wat ze betekenen wat duidelijk maakt waarom het merk relevant is. Wanneer je dit goed doet bouw je vertrouwen en loyaliteit op.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat merkpositionering niet alleen gaat over wat een merk over zichzelf zegt, maar ook over wat mensen over het merk geloven. Een merkpositionering zijn is iets anders dan een positionering krijgen… Daarom is het voor een merk belangrijk om niet alleen een sterke en duidelijke merkpositionering te hebben, maar ook om de belofte na te komen en waar te maken.
Laten we teruggaan naar het voorbeeld van Nike. Als Nike belooft gedurfd, energiek en motiverend te zijn, maar consequent producten levert die slecht ontworpen en van lage kwaliteit zijn, zullen hun klanten snel beseffen dat de positionering van het merk niet consistent is met hun ervaringen. Dit kan leiden tot negatieve percepties en verlies van vertrouwen in het merk.
Aan de andere kant, als een merk op consistente wijze zijn belofte nakomt, kan het merk sterke relaties en loyaliteit met zijn klanten opbouwen. Daarom is merkpositionering zo'n ontzettend krachtig middel voor bedrijven.
Kortom, merkpositionering gaat over het creëren van een uniek en gedenkwaardig beeld in de hoofden van mensen. Net zoals we mensen associëren met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en waarden, kunnen we merken ook associëren met vergelijkbare kwaliteiten. Door een sterke en consistente merkpositionering te creëren, kunnen bedrijven vertrouwen en loyaliteit opbouwen bij mensen en een unieke en waardevolle plek in de markt veroveren. Welk merk wil dit nu niet?