Waarom werkt een sterke merkidentiteit?

Kijk eens naar de mensen om je heen. Bij de ene groep voel je je waarschijnlijk meer thuis dan bij de andere. Je voelt een bepaalde aantrekkingskracht. Of denk eens aan die ene nieuwe ontmoeting. “Ik voel een klik met diegene”. Waarom is dit bij de ene groep of persoon meer dan bij de andere? Waarom kunnen we ons simpelweg beter identificeren.

We denken in hokjes.

We zijn geneigd om mensen en dingen in hokjes te plaatsen. We categoriseren alles om onze omgeving beter te begrijpen en te onthouden. Dit doen we door vergelijkingen te maken met dingen die we al kennen. Zo denken we in patronen en zoeken we naar overeenkomsten of verschillen. Dit zit diep in ons systeem van de psyche. Merken maken daar gebruik van. 


Waarom werkt een sterke merkidentiteit?

Heb je er ooit over nagedacht dat merken hun eigen persoonlijkheid hebben, net als mensen? Net zoals jij uniek bent met je eigen waarden, overtuigingen en gedragingen, zijn merken dat ook. Merken kunnen mentaal op ons gevoel inspelen en associatie creëren op een dieper niveau. Dit is waarom een sterke merkidentiteit werkt. Het zorgt ervoor dat mensen het bedrijf beter begrijpen en zich beter kunnen identificeren met het bedrijf.


Emotie door karakter.

Het helpt dus als je een duidelijk karakter in het merk herkent. Het wordt dan gemakkelijker voor mensen om er een primaire emotie aan toe te kennen. Dus wie ben je als merk? En voor wie ben je er? “Volkswagen is een beschermer en biedt veiligheid”, “Nike is een merk voor winnaars”, “Coolblue doet alles voor een glimlach”. De identiteit van het merk geeft karakter. Het geeft betekenis en draagt bij aan het vormen van een emotionele band met mensen.


Kennis uit de psychologie.

Om merkidentiteiten beter te begrijpen, is het belangrijk om het concept van archetypen te begrijpen. De psychiater Carl Jung onderzocht hoe ons onbewuste brein werkt. Hij geloofde dat er universele modellen zijn voor de menselijke psyche, de archetypen. Welke kunnen worden toegepast op merken. Door te begrijpen welk archetype het beste bij jouw bedrijf past, kun je de persoonlijkheid en het verhaal van jouw bedrijf verder richting geven. Je bouwt aan je unieke identiteit en positie.


Creëer aantrekkingskracht. 

Kortom, een sterke identiteit werkt. Denk er eens over na. Zolang jij als bedrijf wordt gekozen om wat je weet of doet zijn er altijd concurrenten aanwezig. Wanneer je wordt gekozen voor wie jij bent, heb je geen concurrenten meer. Je wordt onvergelijkbaar en creëert aantrekkingskracht. Er wordt gekozen voor jou bedrijf, om meer dan alleen de kennis, kunde of product. Op een dieper niveau.


Wordt wie je bent.

Dus straal je karakter uit, deel je visie en creëer een merk van betekenis wat emotioneel verbindt. Dit geeft jou unieke verhaal kracht en helpt mensen om je merk beter te begrijpen en onthouden. In het 6 weekse programma halen we jouw unieke kracht naar boven en verscherpen we jouw koers en waarde. Zo wordt jij wie je bent en krijg je jouw koers en waarde scherp. Neem contact op en zet de volgende stap.



Made by Studio Soaked
Snelle communicatie? Daar houd ik ook van!